EKOLOJİ

BENİM GÜZEL BAHÇEM

Etkinlik türü : Ekoloji Etkinliği 

Yaş grubu     :

Öğretmen adı :

KAZANIM VE GÖSTERGELER

Bilişsel Gelişim

Kazanım 13: Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır. 

Göstergeleri: 

Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir. 

Gösterilen sembolün anlamını söyler.

Dil Gelişimi

Kazanım 10: Görsel materyalleri okur. 

Göstergeleri: 

Görsel materyalleri inceler. 

Görsel materyalleri açıklar. 

Görsel materyallerle ilgili sorular sorar.

Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Kazanım 12: Değişik ortamlardaki kurallara uyar.

Göstergeleri: 

Değişik ortamlardaki kuralların belirlenmesinde düşüncesini söyler.

Öğrenme Süreci

Öğretmen çocuklara çeşitli bitkilere ait resimler gösterir ve ‘Bitkiler Nerede Yaşar?’ sorusunu sorar. Çocukların konu ile ilgili cevapları dinlendikten sonra öğretmen bitkilerin birçoğunun toprakta bir kısmının da suda yaşadığını söyler. Tarlalarda, kırlarda, bahçelerde, ormanlarda, su kenarlarında yaşayan sebzeler, meyveler, çiçekler ve ağaçların kara bitkisi olduklarını söyler (Örneğin: Elma, kiraz, çilek gibi bitkiler toprakta yaşarlar). Deniz, göl, nehir ve derelerde yaşayan bitkilere ise su bitkileri denildiği söyler (Örneğin: Nilüfer, su kamışı, su yosunu gibi). Birde çok sulak ortamları seven pirinç gibi bitkiler olduğunu söyler. 

Çocuklarla birlikte “Sebzeler ve Meyveler” oyunu oynanır. Öğretmen çocukları eşit sayıda iki gruba ayırır. Bir grup sebze diğer grupta meyve olur. Her iki grubun 10-15 cm ilerisine birer çember çizilir. Öğretmen ‘sebzeler, meyveler yerine’ deyince bütün çocuklar koşarak kendi çemberlerine girerler.  Geç kalanlar oyundan çıkarlar. Öğretmen ‘Pazar yerine’ deyince oyuncular ilk durumlarına geri dönerler. Oyun sonunda en fazla oyuncusu olan grup oyunu kazanır. 

Her çocuğa birer zımpara kağıdı dağıtan öğretmen çocuklardan pastel boyalarını almalarını ister. Zımpara kağıdının ön yüzü ve arka yüzü elle hissedilir. Kaygan ve pütürlü kavramı tekrar edilir. Öğretmen çocuklardan zımpara kâğıdının üzerine bir bahçe resmi çizmelerini ister. Resimler değerlendirilerek sergilenir. 

Öğretmen çocuklara “Erozyon” deneyini yapacaklarını söyler. Çocuklarla birlikte bir leğenin içine bir miktar toprak konularak bir tepecik oluşturulur. Leğeninin üzerinden maşrapa ile su dökülür. Çocuklarla birlikte toprağın kaydığı gözlenir. Tekrar çocuklarla leğende topraktan bir tepecik yapılır ve üstüne dallar dikilip, çimenler konur. Maşrapa ile su döküldüğünde önceki kadar toprak kayıp kaymadığına bakılır. 

Materyal 

Leğen, toprak, su, zımpara kağıdı, pastel boya, bitki resimleri

Sözcük ve kavramlar

Tarla, kır, bahçe, deniz, dere, orman, su kenarı, erozyon, pütürlü- kaygan

Değerlendirme

  • Bitkiler nerede yaşar?
  • Toprakta yaşayan bitkilere örnek veriniz?
  • Sizin bir bahçeniz olsaydı ne dikerdiniz?
  • Erozyon ne demektir?
  • Erozyon nasıl önlenebilir?

Uyarlama