RİTİM TUTARAK ŞARKIMI SÖYLÜYORUM
Etkinlik türü : Sanat Etkinliği (Bireysel Etkinlik)
Yaş grubu :
Öğretmen adı :
KAZANIM VE GÖSTERGELER
Dil Gelişim
Kazanım 5: Sesleri ayırt eder.
Göstergeleri:
Sesin geldiği yönü söyler.
Sesin kaynağının ne olduğunu söyler.
Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.
Verilen sese benzer sesler çıkarır.
Sosyal ve Duygusal Gelişim
Kazanım 12: Değişik ortamlardaki kurallara uyar.
Göstergeleri:
Değişik ortamlardaki kuralların belirlenmesinde düşüncesini söyler).
Bilişsel Gelişim
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri:
Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır).
Öğrenme Süreci
Öğretmen çocukları brandaya alır. Ortaya tuvalet kâğıdı, renkli kağıt, pipo temizleyici, minik stickerlar, düğmeleri pastel boyalar, makas, yapıştırıcı koyar. Bu malzemelerle nasıl bir kukla yapılacağı hakkında sohbet edilir. Ardından kukla yapımına geçilir. Önce kâğıdı ruloları renkli kağıtlarla kaplanır. Gazlı kalemlerle göz, ağız, burun, yüz yapılır. Kollar için pipo temizleyici kullanılabilir ya da renkli kâğıtlardan kollar kesilerek ruloya yapıştırılır. Kuklaları süslemek için düğmeler veya stickerlar kullanılabilir. Daha sonra kuklalara isim verilir. 3-4 çocuk grup oluşturularak grupların kuklaları oynatmaları sağlanır. Daha sonra kuklalar sergilenir.
Öğretmen çocuklara ’Ritim aletlerinden başka hangi eşyalarla ritim tutabiliriz?’ diye sorar. Çocuklardan cevapları aldıktan sonra önceden hazırladığı tahta ve metal kaşık, tencere kapakları ve tencere vb. materyalleri çocuklara dağıtarak ritim tutabileceklerini söyler. Çıkan seslerin özellikleri konuşulur. Çıkan seslerin özellikleri konuşulur. Sonra çocukların istedikleri şarkılar ritim tutularak söylenir.
Materyal
Tuvalet kâğıdı, renkli kağıt, pipo temizleyici, minik stickerlar, düğmeleri pastel boyalar, makas, yapıştırıcı, tahta ve metal kaşık, tencere kapakları, tencere
Sözcük ve kavramlar
Ritim tutmak, kukla, süslemek, sticker, pipo temizleyici
Değerlendirme